Stemproblemen
Klink jij soms hees? Kan je moeilijk stil/luid of laag/hoog spreken? Heb je vaak keelpijn?
​
Dit kan wijzen op een stemstoornis. Een stemstoornis kan functioneel of organisch van aard zijn. Een functionele stemstoornis wil zeggen dat de stem verkeerd gebruikt of misbruikt wordt (bv. roepen, fluisteren...). Bij een organische stemstoornis zijn er afwijkingen aan het stemapparaat zelf (bv. poliep, stemplooiknobbeltjes...)
Als logopedist zullen wij, samen met de NKO-arts, jouw stemgebruik en toestand van het strottenhoofd onderzoeken. Vaak is logopedische behandeling aangewezen om je stemgedrag te verbeteren. Wij werken steeds op basis van de laatste wetenschappelijke richtlijnen en op maat van jouw noden! Zowel kinderen als volwassenen met stemklachten kunnen bij ons terecht.
Rekenproblemen - dyscalculie
Lukt het je kind maar niet om de splitsingen tot 10 te onthouden? Haakt hij/zij af bij lange sommen of valt het verschil tussen een eenheid en een tiental moeilijk te begrijpen?
💡Soms gaat dit slechts om een achterstand in rekenen en helpt het om intensief te remediëren. Vaak gaat het echter om dyscalculie (rekenstoornis).
Lees- en spellingsproblemen - dyslexie
Verwerft je kind moeilijk de letters die bij de klanken horen? Blijft hij/zij spellend lezen of zijn er moeilijkheden bij het toepassen van bepaalde spellingsregels?
💡Soms gaat dit slechts om een achterstand in lezen en/of spellen en helpt het om intensief te remediëren. Vaak gaat het echter om dyslexie (lees- en/of spellingsstoornis).
Taalproblemen
Het taalverwervingsproces is zeer complex en wordt in de eerste plaats gekenmerkt door de lange duur ervan. Deze complexiteit is wellicht de reden dat taalontwikkelingsstoornissen bij kinderen vaak voorkomen. Een taalproblematiek uit zich bij elk kind anders: het taalbegrip en/of de taalproductie kunnen meer of minder uitvallen ten opzichte van elkaar. Er kan sprake zijn van een vertraagde spraak- & taalontwikkeling, maar het kan ook om dysfasie gaan. Bij dit laatste verloopt de taalontwikkeling niet enkel vertraagd, maar ook anders. Het maken van de differentiatie tussen de verschillende soorten en gradaties van de taalproblematiek is belangrijk voor de therapie.
Articulatie
Kinderen ontwikkelen hun spraak volgens een bepaald patroon. Rond de leeftijd van 5 jaar kunnen de meeste kinderen alle klanken en klankverbindingen juist uitspreken. Bij sommige kinderen verloopt de spraakontwikkeling echter vertraagd. Dit kan leiden tot een verminderde verstaanbaarheid.
Orofaciale myofunctionele therapie (OMFT)
De ontwikkeling van de mondspieren op de ontwikkeling van het gebit is groot. Een lage tongligging en weinig spierkracht in de lippen kan de stand van de tanden negatief beïnvloeden. Een foutief slikpatroon geeft eveneens een negatieve invloed op de tandenstand en de eventuele orthodontische behandeling. Ook de articulatie is gevoelig voor fouten omwille van slappe mondmusculatuur. De therapie bestaat uit het verstevigen van mondmusculatuur. Zowel de tong als de lippen worden versterkt en de juiste slikbewging wordt aangeleerd.